Historia

PIENI SUURI RAUMA BLUES

Mitä yhteistä on heillä: Rod Piazza & The Mighty Flyers, J.Karjalainen & Mustat lasit, Honey B. & T-Bones, Kapteeni Nemo ja Sonja Lumme? Heistä kaikki sai alkunsa – he olivat vuonna 1986 ensimmäisen Rauma Blues -festarin esiintyjät! Tuolloin festivaali järjestettiin neljänä päivänä maaliskuussa ja yhtenä päivänä heinäkuussa, kunakin päivänä yhdellä esiintyjäkokoonpanolla.

Jo alkuvuosinaan Rauma Blues lujitti musiikkilinjansa juurimusiikkiin. Pieni festari on valloittanut vakioyleisön sydämet laadukkaalla ohjelmistollaan ja ainutlaatuisella tunnelmallaan vuodesta toiseen. Tapahtuma on vakiintunut kaksipäiväiseksi blues-kansan kesän kohokohdaksi. Loppu on legendaarista historiaa: tänä päivänä Rauma Blues rankataan maailmanlaajuisestikin maailman johtavien blues-tapahtumien harvalukuiseen joukkoon.

Lisää taattua meininkiä on tänä kesänä luvassa jo 33. kerran, kun lukuisat niin kansainväliset kuin kotimaisetkin blues-tähdet ja huippumuusikot jatkavat laadukasta Rauma Blues -perinnettä ja laittavat bileet pystyyn festivaaliyleisön rakastamalla teltta-areenalla Rauman keskustassa elokuun toisena viikonloppuna 2018.

Rauma Blues Ry. toimii täysin talkoovoimin ja suurimmaksi osaksi ilman yhteiskunnan avustusta, lukuunottamatta harvoja pieniä kulttuuriavustuksia ja viimeisimpien vuosien markkinointiyhteistyötukia Rauman kaupungilta. Tapahtumaorganisaatio on koko 30 vuoden ajan ollut vain 4-6-henkinen. Tapahtumien ajaksi talkooporukka kasvaa 10-15 henkilöön.


Rauma Blues 30 Vuotta -dokumentti

Since ’86! Rauma Blues on 30-vuotisen historiansa aikana kehittynyt yhdeksi Suomen merkittävimmistä bluesfestivaaleista. Kyseisen aseman saavuttaminen ei ole ollut itsestäänselvyys, sillä tapahtuman kehityshistoriaan on vuosien varrella mahtunut joukko kömmähdyksiä ja vastoinkäymisiä, jotka pahimmillaan ovat kyseenalaistaneet koko tapahtuman jatkuvuuden. Järjestäjät eivät kuitenkaan ole koskaan nostaneet käsiään pystyyn ongelmien edessä, vaan ovat pyrkineet ottamaan ongelmista opikseen ja rakentamaan rakastamaansa tapahtumaa pala palalta sellaiseksi juurimusiikkispektaakkeliksi, jonka bluesdiggarit kautta koko Suomen maan ja huippuartistit ympäri maailman pystyvät kokemaan omakseen. Pyrkimyksissä on myös onnistuttu: Rauma Blues rankataan tänä päivänä maailmanlaajuisestikin maailman johtavien bluestapahtumien harvalukuiseen joukkoon niin esiintyjien, yleisön kuin kriitikoidenkin toimesta. Dokumentissa 30. Rauma Bluesin esiintyjät ja tapahtuman taustahenkilöt kertovat kokemuksistaan pienestä suuresta bluesfestivaalista.

Kuvaus ja leikkaus: Roosa Lehtonen / Haastattelut: Sanna-Maria Rantanen ja Roosa Lehtonen / Grafiikat: Harri Havulinna / Käännökset: Teemu Havulinna