Tämänvuotinen Rauma Blues onnistui yli odotusten ja keräsi ennätysyleisön 

Elokuun toisena viikonloppuna järjestetty hyvän fiiliksen festari Rauma Blues onnistui yli odotusten. Tapahtuma kokosi paikalle ennätysyleisön, joka koostui niin Rauman ja lähialueiden asukkaista kuin laajalti myös ulkopaikkakuntalaisista ympäri maan. Asiakaskyselyn pohjalta saatu palaute festivaalista on erinomaista. Tapahtuman tämänvuotisiin tunnelmiin voi tutustua valokuvissa, joita on nyt julkaistu Rauma Bluesin kotisivuilla ja sosiaalisen median sivuilla. Ensi vuonna festivaali järjestetään juhlavuoden merkeissä jo 35. kerran perjantaina ja lauantaina 14.—15.8.2020. 

Ikimuistoisten illanviettojen ystävien rakastama tapahtuma ja bluesdiggareiden vuoden kohokohta, elokuinen Rauma Blues onnistui tänä vuonna niin yleisön kuin artistienkin antaman palautteen perusteella erinomaisesti.

Tapahtuman kävijämäärällä tavoitettiin pitkästä aikaa ennätysyleisö. Yhtä festivaalin historian parhaimpiin lukeutuvaa artistikattausta oli kuulemassa kaikkiaan 2200 ihmistä. Kävijäluku on tämän vuosikymmenen suurin.

Pääkonsertin kävijöistä noin 10% vastasi asiakaskyselyyn. Vastanneista peräti 71% oli saapunut paikalle Rauman talousalueen ulkopuolelta. Suurin osa ulkopaikkakuntalaisista bluesin ystävistä oli saapunut Raumalle pääkaupunkiseudulta, seuraavaksi eniten Porin alueelta, ja lähestulkoon yhtä paljon sekä Turun alueelta että Tampereen alueelta. Myös Pohjanmaalta oli paikalla runsaasti väkeä. Satunnaisia saapujia oli festivaaleilla huomattavankin kaukaa, esimerkiksi Kuopiosta. Kaukaisimmat festarikävijät olivat bluesin perässä Raumalla Hollannista ja Norjasta asti.

Asiakaskyselyn perusteella Rauma Bluesin kävijät koostuvat tasapuolisesti miehistä ja naisista, kuitenkin muutaman prosentin verran naisvoittoisesti. Iätön festivaali puree kaikenikäisiin aikuisiin: suurin osa kävijöistä asettuu ikähaarukkaan 55—68-vuotiaat, mutta hyvänä kakkosena, jaetulla toisella sijalla ovat niin 45—54-vuotiaat kuin 30—44-vuotiaat. Yleisöstä löytyy edustajia mainittavan arvoisesti myös sekä kaksi- että seitsemänkymppisistä.

Rauma Bluesin asiakaskyselyssä festivaalikävijät arvioivat myös tapahtuman musiikkia ja fiilistä sekä ruoka- ja juomatarjontaa. Muutama satunnainen kommentti kääntyi keskinkertaisen puolelle, mutta 96% vastaajista piti sekä musiikkia että fiilistä hyvänä tai vastausasteikon ulkopuolelta erittäin hyvänä. Yhtäkään huonoa arvosanaa eivät musiikki ja fiilis kyselyyn keränneet. Myös ruoka- ja juomatarjontaa kehuttiin huomattavan voittopuolisesti.

Rauma Bluesin tekemä vaikutus kävijöihinsä näkyy myös siinä, miten tapahtumaa suositellaan: suurin osa asiakaskyselyyn vastaajista oli kuullut festivaalista tuttavaltaan. Paikalla oli jälleen runsaasti sekä ensikertalaisia että kokeneita Rauma Blues -konkareita.

Omin sanoin annetut asiakaspalautteet keskittyivät niinikään kehumaan musiikkia, tunnelmaa ja ruokatarjontaa sekä myös henkilökuntaa ja festivaalijärjestelyitä. Muutama soraäänimielipidekin joukosta löytyy, koskien vaikkapa VIP-alueen kokoa, penkkien määrää tai juomien hintoja. Gluteenittomat ja vegaaniset ruoka- ja juomavaihtoehdot keräsivät enimmäkseen kehuja, mutta myös satunnaisia toiveita paremmastakin. Yleisesti ottaen palaute on poikkeuksellisen positiivista. Alla muutamia otteita kyselyyn vastanneiden palautteista.

” Kiva, että oli kasvisruokaa. Ruoka oli hyvää muutenkin.”

”Uskomattoman upea ilta! KIITOS!”

”Käsittämättömän hyvät esiintyjät!”

”Ystävällinen palvelu, kiitos!”

”+++ gluteenittomuudelle juomissa!”

”Lipunmyyjät kauniita, kivoja, huumorintajuisia, kivat jutut!”

”Esiintyjät aivan huippuja!”

”Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi, järjestys hyvä!”

”Järjestelyt toimi erittäin hyvin, yms. +++”

Raumalaisille erityisen lämmittävää on toki palaute porilaiselta festarikävijältä:

”Vähäkös oli kiva tapahtuma, tuumii paljasjalkainen porilainen, vaikka hiukka pitki hampai! Jo kolmatta kertaa Rauma Bluesissa. Tästähän uhkaa tulla perinne!”

Myös Rauma Bluesin esiintyjät ovat kommentoineet positiivisesti Rauma Bluesia ja Raumaa kaupunkina. Osa artisteista viihtyi Raumalla useammankin päivän kaupunkiin tutustuen.

”Täällä on ollut upeaa, ihania kohtaamisia! Kiitos kaikesta saamastani rakkaudesta!”

  • Shemekia Copeland, Rauma Blues 2019 -artisti

”Tämä ilta on ollut uskomaton ! Jollet ole koskaan ollut Rauma Bluesissa, hommaa lippu ensi vuodeksi – tulet takuuvarmasti kokemaan upean illan! Kaupunki on fantastinen, ihmiset ovat ihania ja musiikki on mahtavaa!”

  • John Németh, Rauma Blues 2019 -artisti

”Rauma Bluesissa on aina hyvä meininki – hyvä ohjelmisto ja hyvät esiintyjät!”

  • Ismo Haavisto, Rauma Blues 2019 -artisti

”Yleisö oli aika kreisisti mukana! Raumalainen yleisö on tosi hienoa. Me halutaan tulla tänne uudestaankin!”

  • Ilkka Rantamäki, Rauma Blues 2019 -artisti

”Odottelen jo innolla seuraavaa vuotta! Hei, voinko itse asiassa jäädä tänne Raumalle odottamaan?”

 

  • Micke Björklöf, Rauma Blues 2019 -juontaja ja bluesmuusikko 

 

 

Onnistumisen pohjalta ponnistetaan kohti juhlavuotta

Onnistuneen tapahtuman jälkimainingeissa olisi helppo tuudittautua menestyksen suomaan huolettomuuteen, mutta Rauma Blues ry. on kääntänyt katseensa jo tulevaan. Työ ensi vuoden juhlafestivaalin rakentamiseksi on jo alkanut. Ensimmäisenä on lukittu vuoden 2020 päivämäärä, ja hyvä niin, nimittäin hotelleista saatiin tiedusteluita ensi vuoden festivaaliajankohdasta jo tämänvuotisen tapahtuman jälkeisenä maanantaina.

Juhlavuoden päivämäärä poikkeaa aavistuksen totutusta kaavasta: 35. Rauma Blues juhlitaan elokuun kolmantena viikonloppuna, 14.—15.8.2020. Varsinaisesta ajankohdan siirtämisestä ei kuitenkaan ole kyse, vaan siitä, että Rauma Bluesin ajankohta on sidoksissa eurooppalaisten yhteistyökumppanifestivaalien ajankohtaan. Yhteistyö ja yhteinen ajankohta mahdollistavat hyvän esiintyjäkattauksen molemmilla blues-juhlilla.

– Rauma Bluesin historian parhaimpiin kuulunut ohjelmakokonaisuus tänä vuonna asettaa meille toki pientä painetta juhlavuotta lähestyessämme, myöntää Rauma Bluesin päämies Tunnu Pärssinen.

– Siksi yhteinen ajankohta yhteistyöfestivaalien kanssa on oleellinen. Ajoituksen avulla voimme pitää kiinni huipputason artistikattauksesta, joka on meillä kaiken a ja o.

Musiikin ja esiintyjien tasosta kiinnipitämisen lisäksi Rauma Bluesin tähtäimessä on säilyttää tasokkaina myös kävijöiden kehumat muut oleelliset festivaalin osatekijät.

– Panostamme myös ensi vuonna festivaalin ainutkertaiseen tunnelmaan, ruokatarjontaan ja yleisiin järjestelyihin, Pärssinen lupaa.

– Vuodesta toiseen vahvistuu, että ne ovat merkittäviä tekijöitä Rauma Bluesiin saapumisen ja tapahtumassa viihtymisen taustalla.

Myös artistien tyytyväisyydestä huolehditaan Rauma Bluesin järjestelyissä edelleen.

– Olemme toki otettuja paitsi yleisöltä, myös artisteilta saamastamme palautteesta, ja pidämme hyväksi havaitusta linjastamme kiinni kyllä jatkossakin, kertoo Pärssinen.

– Artistien tyytyväisyydestä on toki kiittäminen myös ja ennen kaikkea mahtavaa Rauma Blues -yleisöä, joka omalla osallistumisellaan nostaa myös esiintyjien fiilistä ja tekee siten jokaisesta keikasta ainutlaatuisen.

 

Kiitosta satelee Rauma Bluesin ydinjärjestäjäporukalta ulospäin enemmänkin.

– Yleisö ja artistit tekevät Rauma Bluesin, emme yksin me, Pärssinen muistuttaa.

– Lisäksi onnistuneista bluesjuhlista on kiittäminen myös lukuisia yhteistyökumppaneita, työntekijöitä ja talkoolaisia.

Odotusten ylittäminen tänä vuonna ei suinkaan helpota seuraavan vuoden järjestelyitä, vaan työtä on luvassa entistä enemmän, kun edetään kohti juhlavuotta.

– Kaiken kiitoksen ja kehun keskellä muistamme toki nöyrinä, että joka vuosi lähdemme nollasta ja aina on parantamisen varaa, tietää Pärssinen.

– Tälläkin kertaa, kuten kymmeniä kertoja aiemminkin, tartumme kuitenkin jokaiseen haasteeseen, päämäärästä tinkimättä.

Tiedotteen lisätiedoissa tarkempaa tietoa vuoden 2019 festivaalin esiintyjistä ja keikoista. Lisää infoa artisteista löytyy myös tapahtuman kotisivulta.

 

LISÄTIEDOT

RAUMA BLUES ONLINE + KUVAGALLERIAT

www.raumablues.fi  (kuvagalleria kohdassa INFO – GALLERIA)

www.facebook.com/raumablues

www.twitter.com/raumablues

www.instagram.com/raumablues

@raumablues #raumablues

 

Rauma Blues 2019

Vuodesta toiseen kiittävää palautetta niin yleisöltä, medialta kuin esiintyjiltä saanut Rauma Blues -festivaali lukeutuu maailmanlaajuisesti kansainvälisen blueskentän ykkösfestivaaleihin. Tapahtuma käynnistyi perjantaina 9.8. kolmen erilaisen bluesklubikeikan merkeissä. Lauantain 10.8. päätapahtumaa juhlittiin teltta-areenalla Rauman ydinkeskustassa tutun tunnelmallisissa merkeissä. 

Niin klubien kuin pääkonsertin lavoille nousi sekä kansainvälisiä että kotimaisia juurimusiikin ykkösartisteja ja -kokoonpanoja. Esiintymistensä ulkopuolella artistit myös kohtasivat kuulijoitaan fanitapaamisten merkeissä yleisön joukossa.

Pääkonsertissa irrotteli tämän hetken kuumin bluesnimi, voimanpesä Shemekia Copeland (USA), joka palkittiin toukokuussa 2019 kahdella Blues Music Awardsilla: Album of the Year ja Contemporary Blues Album. Taianomaisella äänellä varustettu supertähti teki yleisöön vaikutuksen muun muassa esiintymällä hetken verran ilman mikrofonia ja antamalla tunnustusta myös muille pääkonsertin amerikkalaisartisteille, jotka nousivat myös lavalle esiintymään yhdessä Copelandin kanssa. Copeland viihtyi Raumalla useita päiviä ja nautti esiintymisensä lisäksi myös esimerkiksi Rauman vanhaan kaupunkiin tutustumisesta.

Muita lauantain pääkonsertin esiintyjiä olivat Chicago bluesin legendojen kastiin lukeutuva John Primer & The Real Deal Blues Band (USA), melodisen bluesin ainutlaatuinen mestari John Németh (USA), sekä jo vuosikymmenten ajan maailmaa valloittaneet pohjoismaiset blueskokoonpanot Trickbag (SWE/FIN) ja Wentus Blues Band (FIN). 

Päätapahtuman meno oli korkealla jo alkuminuuteista alkaen kotimaisten  blueskonkareiden aloittaessa, ja vauhti nousi nousemistaan suomalaisella kitaristilla Tomi Leinolla vahvistetun Trickbagin keikan aikana. Suomalaista osaamista todistettiin myös Némethin keikalla: saksofonia soitti Panu ”Saxman” Syrjänen, trumpettia Antero ”Antsu” Priha, ja kosketinsoittimia Rauman oma poika Markku Pekonen. Jokainen mainittu suomalainen esiintyi Némethin kanssa ensikertaa, mutta ammattijammailijoiden varmoin ottein – Pekonen lisäksi hyvin lyhyellä varoitusajalla, yhtyeen oman kosketinsoittajan ollessa yllättäen estynyt pääsemään paikalle.

Perjantain klubeilla koettiin myös ainutlaatuisia musiikkihetkiä. Nippa nappa Café Salin seinien sisälle mahtunut yleisö sai nauttia parin tunnin mittaisesta tarinankerronnallisesta The Blues According To John Primer (USA) -show’sta, kun laulajakitaristi John Primer esiintyi huuliharpistinsa Steve Bellin kera intiimillä workshop-keikalla. Klubikeikalla oli siis ensimmäistä kertaa mahdollista fiilistellä lauantaisen päätapahtuman amerikkalaisen tähtiartistin tahtiin – toki klubikeikka poikkesi pääkonsertin show’sta oleellisesti niin sisällöltään kuin esiintyjäkokoonpanoltaankin. 

Kaksi muutakin perjantai-illan keikkaa täyttivät bluesklubit äärimmilleen illanviettäjiä, rentoa meininkiä ja kattoon kurottelevaa tunnelmaa. Ravintola Buena Vistassa ainutkertaisesta menosta vastasi energinen trio Haavisto, Roots & Partanen play Elmore (FIN/EST). Rauma Bluesin perjantai-illan viimeinen klubi bluesrokattiin Ravintola Kalliossa, jossa mieliinpainuvan biletunnelman loi huikea kokoonpano Ilkka Rantamäki $ The Bluesbrokers feat. Jukka Gustavson (FIN).

 

PIENI SUURI RAUMA BLUES

  Mitä yhteistä on heillä: Rod Piazza & The Mighty Flyers, J.Karjalainen & Mustat lasit, Honey B. & T-Bones, Kapteeni Nemo ja Sonja Lumme? Heistä kaikki sai alkunsa – he olivat vuonna 1986 ensimmäisen Rauma Blues -festarin esiintyjät! Tuolloin festivaali järjestettiin neljänä päivänä maaliskuussa ja yhtenä päivänä heinäkuussa, kunakin päivänä yhdellä esiintyjäkokoonpanolla. 

    Jo alkuvuosinaan Rauma Blues lujitti musiikkilinjansa juurimusiikkiin. Pieni festari on valloittanut vakioyleisön sydämet laadukkaalla ohjelmistollaan ja ainutlaatuisella tunnelmallaan vuodesta toiseen. Tapahtuma on vakiintunut kaksipäiväiseksi blues-kansan kesän kohokohdaksi. Loppu on legendaarista historiaa: tänä päivänä Rauma Blues rankataan maailmanlaajuisestikin maailman johtavien blues-tapahtumien harvalukuiseen joukkoon.

   Lisää taattua meininkiä on ensi kesänä luvassa jo 35. kerran, kun lukuisat niin kansainväliset kuin kotimaisetkin blues-tähdet ja huippumuusikot jatkavat laadukasta Rauma Blues -perinnettä ja laittavat bileet pystyyn festivaaliyleisön rakastamalla teltta-areenalla Rauman keskustassa elokuussa 2020. 

   Rauma Blues Ry. toimii täysin talkoovoimin. Tapahtumaorganisaatio on koko 35 vuoden ajan ollut vain 4-6-henkinen. Tapahtumien ajaksi talkooporukka kasvaa 10-15 henkilöön.